Reklama

Czy wiesz, że sery topione Gouda i Złoty Ementaler można wykorzystać nie tylko na kanapkę?
To doskonałe, tradycyjne produkty o wysokiej jakości, które mogą być bazą do przygotowania różnego rodzaju zup, sosów do makaronów, kasz lub ziemniaków. Nie mniejszą popularnością cieszą się także jako dodatek w daniach mięsnych, serowo-warzywnych pastach czy plackach.
Ważnym aspektem w przygotowywaniu dań z dodatkiem serków topionych jest fakt, iż nie zawierają konserwantów.

Reklama

Są źródłem białka i wapnia.
Zastosowanie ich w kuchni wzbogaca naszą dietę o niezbędne składniki odżywcze.

Co więcej serki topione nadają kremową i delikatna konsystencję przygotowywanym potrawom
oraz wzbogacają ich smak.

Wiosną doceniamy znaczenie zielonych sałatek, które są chętnie przyrządzane w każdej kuchni, zarówno tradycyjnej jak i nowoczesnej. Takie sałatki mogą zostać wzbogacone serkami topionymi np. Złotym Ementalerem lub Goudą.

Sałatka z malinami i serkiem topionym

Wystarczy kilka składników:

• Dwie garście różnego rodzaju sałat (np. masłowa, lodowa, czerwona, rukola lub mix sałat)
• 10 – 15 sztuk świeżych malin
• 4 plastry szynki parmeńskiej
• 100 g serka topionego Złoty Ementaler
• Sos balsamiczny
• Oliwa z oliwek
Sałatę myjemy i wykładamy na talerz. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
Serek topiony kroimy w cienkie paseczki i wykładamy razem z malinami na wierzch sałatki. Całość polewamy oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym. Smacznego!

Cake pops

Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasteczka. Idealny będzie tu przepis na cake pops czyli ciasteczka na patyku. Poniżej wersja z dodatkiem szpinaku, który po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny.

Składniki na ciasteczka:
• 1 jajko
• 70 ml cukru
• 100 g masła
• 150 g mrożonego szpinaku
• 130 ml mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 duża łyżka przyprawy do piernika

Składniki na polewę:
• 100 g serka topionego Gouda SERTOP
• 1/4 kostki masła
• 50 – 100 ml mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• wydrążona laska wanilii
• 1 łyżka kakao
Do dekoracji: ulubione posypki .

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki podgrzewamy w garnku i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Patyczki wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła.

W sezonie grillowym sery topione są bardzo chętnie wykorzystywane jako baza różnego typu farszów warzywnych czy mięsnych. Dużym powodzeniem cieszy się np. cukinia faszerowana serkiem topionym Złoty Ementaler czy roladki z bakłażana przekładane serkiem Gouda.
Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie sosu serowego w postaci dip’u. Aby przygotować taki sos wystarczy 100 g serka pokrojonego w cienkie plasterki lub kosteczki, szklanka mleka (większą lub mniejszą ilością mleka regulujemy gęstość naszego sosu), sól i świeżo zmielony pieprz.

Guacamole

Przepis dla osób lubiących bardziej nowatorskie wykorzystanie wysokiej jakości serków topionych.

Potrzebne składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 1 serek topiony Złoty Ementaler lub Gouda
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 limonka
• sól i pieprz
• pestki granatu

Awokado myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ, który następnie przekładamy do miseczki. Dodajemy serek topiony i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę . Czosnek i papryczkę chilli bez nasion bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, następnie skraplamy sokiem z limonki. Mieszamy. Dekorujemy pestkami granatu oraz opcjonalnie cząstkami awokado.
Guacamole najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama