Jak odżywiać skórę od wewnątrz? Te składniki zapewnią jej zdrowe glow!
Dla kondycji Twojej skóry ważne jest nie tylko to, co masz na półkach w łazience, ale i w… lodówce. Skóra to największy organ ciała człowieka i tak samo jak inne, potrzebuje odpowiedniego odżywienia. Co jeść, a czego nie, aby poprawić jej wygląd? Podpowiadamy.
- Nova Beauty w kobieta.pl
Nawilżanie
Woda zajmuje około 70% naszego organizmu, więc nietrudno się domyślić, że jest kluczowym składnikiem dla funkcjonowania każdego organu, w tym tego największego, czyli skóry. W zależności od wagi i trybu życia, powinniśmy wypijać około 2-2,5 litra płynów dziennie, jednak jeśli połowa z nich będzie gazowana i słodzona, raczej nie przyniesie korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, picie bardzo dużych ilości wody nie sprawi, że nasza skóra stanie się gładka i sprężysta, jednak jeśli pijemy jej za mało - efekty odwodnienia pojawią się w niedługim czasie. Suchość, ziemistość, a nawet wypryski, to jedne z nich.
Detoks
Eliminacja produktów, które mogą przyczyniać się do powstawania problemów skórnych, to pierwszy krok w organizacji zdrowej diety. Warto przede wszystkim ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i zamienić je na owoce sezonowe, warzywa i dobrej jakości nabiał. Skóra nie przepada za dużą ilością cukru, solim konserwantów i ostrych przypraw - o ile świat nie zawali się po zjedzeniu chipsów i czekoladowego batonika, nie powinny one występować w codziennym jadłospisie. Detoks skóry możemy wspomóc naturalnymi suplementami z wysoką zawartością wyciągów roślinnych, takimi jak Arosha Nu3Care Detox. W tabletkach znajduje się ekstrakt z imbiru, liście boldo, wyciąg z pomidora (świetne źródło potasu!), wyciąg z granatu i jagód, które mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników i szybszym oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspomagając pracę układu pokarmowego. Taka kompozycja stanowi jednak uzupełnienie zróżnicowanej diety.
Antyoksydacja
Działanie przeciwrodnikowe warto przeprowadzać również (a może przede wszystkim) od wewnątrz organizmu. Najlepszymi, naturalnymi antyoksydantami są produkty bogate w witaminę C. Witamina C, oprócz dobrego wpływu na odporność i elastyczność naczyń krwionośnych, ma właściwości przeciwutleniające, ponadto bierze udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry. Najwięcej witaminy C, wbrew pozorom nie znajdziemy w cytrynie. Jej bogatym źródłem są na przykład porzeczki, natka pietruszki, jarmuż, papryka, truskawki czy pomarańcze. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wynosi ok. 75 miligramów, co odpowiada zjedzeniu średniej wielkości papryki albo pomarańczy.
Wzmocnienie
Kolejnym, ważnym aspektem jest wspomaganie naturalnej bariery ochronnej skóry. Jest nią mikrobiom, wraz z płaszczem hydrolipidowym naskórka, który chroni przed TEWL (przeznaskórkową utratą wody), a także przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, jak zmiany temperatur, wiatr i zanieczyszczenia. Wzmacniać barierę lipidową możemy poprzez przyjmowanie „dobrych” tłuszczy, a raczej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je m.in w orzechach włoskich, oleju z wiesiołka, oleju lnianym, łososiu, makreli i nasionach soi. Warto jednocześnie ograniczyć spożywanie produktów, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, takich jak masło, smalec czy czerwone mięso.
Walka z niedoskonałościami
Trądzik, łojotok, wypryski? Być może w Twojej dotychczasowej diecie brakuje minerałów, zwłaszcza cynku, miedzi, selenu i krzemu. Składniki te działają bakteriostatycznie, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Gdzie ich szukać? W chlebie pełnoziarnistym, jajach, pestkach dyni, migdałów, soczewicy i kaszy gryczanej, a także w wątróbce.