EKOsłownik świadomego konsumenta
Chcesz jeść zdrowo, smacznie i swoimi codziennymi wyborami wspierać środowisko naturalne? Poznaj nasz słownik podstawowych terminów ekologicznych i zostań świadomym konsumentem!
- Promocja
EKO/BIO/ORGANIC
Pojęcia te są często stosowane zamiennie. Tak nazywane mogą być tylko produkty powstające zgodnie z obowiązującymi w UE regulacjami,
na bazie certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego. Każdy z nich oznaczany jest unijnym logo żywności ekologicznej – tzw. Euroliściem.
CERTYFIKAT EUROLIŚCIA
Certyfikat rolnictwa ekologicznego to podstawowe oznaczenie żywności ekologicznej obowiązujące w Unii Europejskiej. Produkty z tym znakiem przeszły szczegółowy proces weryfikacji, mają sprawdzony skład, wyróżniają się najwyższą jakością i doskonałym smakiem. Znajdziesz go na opakowaniach ekonabiału: Kefiru, Maślanki, Mleka, Śmietanki.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
System funkcjonujący w Unii Europejskiej, którego zadaniem jest dostarczanie świadomym konsumentom bezpiecznej, smacznej i zdrowej żywności. Właściciele upraw ekologicznych muszą przestrzegać rygorystycznych zasad, m.in. zakazu stosowania środków chemicznych, dodatków do żywności oraz GMO.
PROSTY SKŁAD
Produkty z prostym składem są wysoko cenione przez osoby dbające o dietę, kupujące zdrową żywność. W takim produkcie powinny być wyłącznie podstawowe składniki, żadnych sztucznych dodatków - polepszaczy smaku, barwników, konserwantów.
EKOLOGICZNE MLEKO
Najlepsze mleko pochodzi z ekologicznych gospodarstw, w których szczególnie dba się o dobrostan krów – zwierzęta są karmione paszą bez chemicznych dodatków i mogą korzystać z zielonych pastwisk. Z takiego mleka powstaje doskonały ekonabiał: Kefir EKO, Maślanka naturalna EKO, Mleko świeże EKO, Mleko odtłuszczone EKO, Śmietanka EKO.