Dodaj ją do potrawy wytrawnej lub letniego drinka – zaskoczysz swoich gości smakiem nowoczesności!
Lato trwa, więc czas na letnie dodatki. Uwielbiamy je: są lekkie i pięknie wyglądają na talerzu. O czym mowa? O konfiturach i galaretkach – idealnych do dań mięs, warzyw, sosów i dań typu aperitif. Co ciekawe, barmani chętnie dodają je do drinków i koktajli.
- Promocja
Mimo, że w Polsce przyjęło się jeść je do kanapek czy deserów, jednak warto wiedzieć, że ich słodko-kwaśny smak doskonale przełamuje także słone i pikantne smaki mięs, serów i chrupiących przekąsek. Szefowie kuchni polecają je niemal do wszystkiego – idealnie łączą się z wołowiną, piersią z kurczaka, karkówką oraz serami, np. camembert czy halloumi. Świetnie sprawdzają się też do drinków – na bazie whisky, rumu oraz prossecco.
Dla wielu przygotowanie konfitur i przetworów to niemal rodzinna tradycja, a niemal prawie 55% Polaków deklaruje, że takie konfitury są przygotowane każdego roku w ich domach. Co cieszy, odchodzimy od gotowych, nudnych już wariantów konfitur, ponieważ sami możemy stworzyć zdecydowanie szersze wariacje i połączenia smakowe.
Oprócz gotowych dżemów które znajdziesz na półce sklepowej w powtarzalnej już formule (najczęściej popularne smaki truskawki, wiśni, brzoskwini, jagód, malin), na półce możesz znaleźć cukier żelujący Diamant. Swoją ulubioną, autorską konfiturę z ulubionym dodatkiem lub przyprawą (np. o smaku arbuzowym z nutą martini i chilli, idealną do deski serów) możesz zrobić w dosłownie 5 min., a od niedawna także w innowacyjnej formule bez konserwantów.
Nie obawiaj się jednak żmudnego przygotowania. Wystarczy, że wybierzesz ulubiony owoc, lub taki, który zalega w ogrodzie lub masz go za dużo, pokroisz na mniejsze kawałki, dodasz do niego opakowanie cukru żelującego Diamant i gotowe. Dosłownie. Możesz też dodać do niego ulubione dodatki, jak orzechy, migdały, przyprawy lub wspomniane nuty alkoholowe – i po kilku minutach konfitura jest gotowa do przełożenia do słoiczków i spożycia. Wszystkie cukry Diamant cechuje pewny efekt, zawsze ta sama konsystencja i poziom słodkości, a także to, że z przygotowaniem owocowych przetworów poradzi sobie każdy, nawet najmłodsi. Ciekawe przepisy znajdziesz na www.zelovelato.pl
KONFITURA MORELOWA Z LAWENDĄ
• 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1
• 1 kg moreli
• sok z 1 cytryny
• 1 łyżka lawendy
Usuń pestki z moreli, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść owoce w garnku, a następnie dodaj sok z cytryny. Zasyp całość cukrem żelującym Diamant 1:1, wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie doprowadź do gotowania, a następnie dołóż lawendę. Gotuj przez 3 minuty. Przełóż do słoików lub zajadaj!
SŁODKA TRUSKAWKA Z AROMATYCZNYM TYMIANKIEM
• 1 kg truskawek
• 500 g Cukier Żelujący Diamant 2:1
• Garść tymianku
• Sok z 1/2 cytryny
Owoce umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki. Zasyp cukrem żelującym Diamant 2:1, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny w naczyniu z przykryciem. Potem wstaw na gaz, doprowadź do wrzenia, dodaj tymianek i sok z cytryny. Gotuj 3 minuty ciągle mieszając. Gotowe!
Po więcej podobnych przepisów zapraszamy na www.zelovelato.pl