Dieta owocowo - warzywna i drzemiące w niej właściwości lecznicze
Jest grupa chorób, które nie tylko bardzo trudno zdiagnozować, ale co najistotniejsze nie zawsze podjęta kuracja przynosi oczekiwane efekty. Kiedy doświadczamy ograniczeń współczesnej medycyny, szukamy wsparcia w alternatywnych metodach uśmierzenia bólu. Wbrew pozorom może nią być dieta owocowo-warzywna. Świadczą o tym liczne doświadczenia i relacje kuracjuszy Hotelu Miłomłyn Zdrój.
Warto przyjrzeć się historii Agnieszki, 32 letniej dziewczyny cierpiącej na chorobę Dercuma. Choroba ta zaliczana jest do grona chorób rzadkich. U osób dotkniętych tą dolegliwością pojawiają się podskórne, bolesne tłuszczaki, rozwija się otyłość, uczucie osłabienia, spadek nastroju. Podstawowe czynności, takie jak siedzenie, opieranie się, leżenie stają się źródłem wyraźnego dyskomfortu. Agnieszka nawet nie zakładała, że doświadczy ukojenia bólu, kiedy decydowała się na 2 tygodniowe wczasy odchudzające oparte o dietę owocowo-warzywną.
Już po pierwszym tygodniu pobytu Agnieszka była w stanie odstawić środki przeciwbólowe. Nastąpiła zasadnicza poprawa samopoczucia i przypływ energii. Pozwoliło to na aktywne uczestnictwo w zajęciach wypełniających program dnia. Uruchomiony proces odtruwania i oczyszczania organizmu w połączeniu z ćwiczeniami i zabiegami w efekcie niwelował ból, prowadził do podwyższenia komfortu życia. Opuszczając Hotel Miłomłyn Zdrój, oprócz podstawowego osiągnięcia - uśmierzenia bólu, Agnieszka straciła 8 kilogramów i 10 centymetrów w tali. Rozwinęła w sobie ponadto silną motywacje do kontynuowania diety w domu.
Aby był dla nas bardziej zrozumiały proces dochodzenia do lepszej kondycji kuracjuszki, powinniśmy zrozumieć mechanizm wpływu diety na organizm. Stosując dietę owocowo-warzywną zostaje uruchomiony w naszym ciele proces oczyszczania. Dzieje się to pod wpływem ściśle dobranych grup warzyw i owoców. Organizm nie mając dostarczanych z zewnątrz określonych zasobów, zaczyna odżywiać się endogennie. Oznacza to, że dieta owocowo-warzywna mobilizuje organizm do odżywiania się wewnętrznymi tkankami, również tymi niepożądanymi. W konsekwencji wydalane są z naszego organizmu zbędne oraz szkodliwe substancje, a uszkodzone tkanki są zastępowane zdrowymi.
Nie zaszkodzi poświęcić trochę uwagi diecie owocowo-warzywnej. Być może stanie się ona właściwym wyborem dla naszego organizmu i komfortu życia.
Więcej informacji o Hotelu Miłomłyn pod linkiem http://www.milomlynzdroj.pl/.
1 z 1
Surówka w diecie warzywno - owocowej