Co na święta? Nie tylko karp! Zobacz 3 oryginalne przepisy na śledzie
Kolacja wigilijna to dobra okazja, aby poeksperymentować z potrawami rybnymi. Smażony karp czy śledzie – te przepisy to klasyka świąt. Warto jednak wypróbować zupełnie nowe dania i zaskoczyć bliskich. Dziś przedstawiamy przepisy na śledzie, które można przyrządzić na tysiące sposobów, inspirując się przy tym kuchniami świata. Oto trzy doskonałe propozycje!
- promocja
- Sałatka śledziowa z ziemniakami
Śledzie i ziemniaki to bezpieczne połączenie. Ich smak możesz nieco podkręcić, dobierając odpowiednie dodatki i przyprawy. Czego potrzebujesz do przygotowania sałatki śledziowej? Oto lista:
- 5 gotowanych ziemniaków
- ogórek kiszony
- 3 jajka na twardo
- 3 filety śledziowe a’la matjas
- cebulka dymka
- przyprawa do ryb
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 6
Realizacja przepisu nie potrwa długo. Ziemniaki ugotuj w skórkach, ostudź i obierz ze skórki. Ugotuj również jajka i obierz ze skorupek. W trakcie ich gotowania możesz się zająć cebulką, szczypiorkiem i ogórkiem, siekając je na drobno. Namoczone wcześniej filety śledziowe pokrój w paski. Ugotowane ziemniaki i jajka pokrój w kostkę, a następnie wszystkie składniki umieść w misce.
Teraz czas na sos na bazie majonezu i jogurtu. Jego sekret to odpowiednia przyprawa do ryb, na przykład Przyprawa do ryb Kamis, która dzięki gorczycy i imbirowi nada sałatce wyrazistości, a za sprawą ziół – aromatu.
Na koniec wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe! Jeśli spodziewasz się dużej liczby gości na wigilijnej kolacji, najlepiej podwój proporcje składników.
- Śledzie w curry
Ten prosty przepis na śledzie zajmie ci najwyżej kwadrans, a z pewnością zaskoczy twoich bliskich ciekawą mieszanką smaków z nutką orientalną. Filety śledziowe tworzą niezwykłą kombinację z wyrazistą cebulką, kwaśnym sokiem z limonki, słodkimi rodzynkami i przyprawą curry. Oto lista niezbędnych składników:
- 6 filetów śledziowych a’la matjas
- 2 łyżki rodzynków
- duża cebula
- sok z limonki
- 4 łyżki majonezu
- odrobina przyprawy curry do smaku
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 8
Do namoczonych wcześniej filetów śledziowych pokrojonych w paski dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz rodzynki. Następnie w naczyniu umieść 4 łyżki majonezu, curry oraz odrobinę soku z limonki i dokładnie wymieszaj. Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie jedynie kwadrans. Istnieje duża szansa, że zagości na Twoim wigilijnym stole nie tylko w tym roku!
- Śledzie w sosie musztardowo-ziołowym
Nasza trzecia propozycja udowadnia, że z dosłownie kilku popularnych składników można stworzyć naprawdę wykwintną kombinację smaków. Aby zrealizować przepis na śledzie, przygotuj:
- 6 filetów śledziowych a’la matjas
- 3 łyżki miodu
- pęczek koperku
- 5 łyżek musztardy
- 8 łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego
- 6 łyżek jogurtu
- kurkumę Kamis
- majeranek Kamis
- sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 8
Ten przepis na śledzie wigilijne jest naprawdę ekspresowy! Namoczone filety śledziowe pokrój w grubsze poprzeczne paski. Dodawaj do nich kolejno: drobniutko posiekany koperek oraz wymieszane ze sobą w kubku miód, musztardę, majonez lub jogurt i przyprawy. Na koniec przypraw śledzie kurkumą, która subtelnie podkreśli wyjątkową mieszankę smaków, a dodatkowo nada potrawie przepiękną, intensywnie złocistą barwę, oraz majerankiem, dzięki którym nabierze ziołowego aromatu.
Która z naszych śledziowych świątecznych inspiracji stanie się hitem Twojej Wigilii?