Reklama

Śledź to nie tylko ryba. To przede wszystkim danie mocno zakorzenione w kulinarnej świadomości w całej Polsce! Każda z nas ma własne, popisowe danie ze śledzia. Ile śledzi – tyle przepisów. Bo obok śledzia nie da się przejść obojętnie! W żadnym regionie ani miejscu.
Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na danie ze śledzia norweskiego z wykorzystaniem produktów regionalnych lub charakterystycznych dla regionu, w którym mieszkasz. Dlaczego ze śledzia norweskiego? Ponieważ większość tej ryby, dostępnej na polskim rynku pochodzi właśnie z Norwegii. Spośród nadesłanych przepisów, jury doceniło dania, w których rzeczywiście wykorzystano produkty regionalne, i które były własnymi wariacjami na temat lokalnej kuchni.

Reklama

3 x rodzinne (3 osoby) weekendowe warsztaty kulinarne w niezwykłym Siedlisku Klangor na Suwalszczyźnie, otrzymują:
Maria Augoff z Pisza – „Krem śledziowy”
Władysław Krugliński z Wejcherowa – „Śledź norweski z musem truskawkowym”
Paulina Śmiech z Krakowa – „Śledź norweski z cebulową marmoladą”

6 x zestawy noży otrzymują:
Bożena Babiel z Olszewa-Borki – „Kurpiowska babka ziemniaczana nadziewana śledziem i jajkami”
Karolina Bytner z Torunia – „Śledź norweski pod piernikową kołderką”
Marta Dąbrowska z Prudnika – „Śledź norweski z czekoladą”
Sara Lisowska z Chełmży– „Śledzie po toruńsku”
Olga Motyka z Krakowa „Małopolskie wariacje śledziowe”
Magdalena Wielgołaska z Ożarowa Maz. – „Placki ziemniaczane z tatarem śledziowym”

Zwycięzcom gratulujemy!

Reklama
Reklama
Reklama