Różne rodzaje ryżu
Obecnie do wyboru w sklepach mamy wiele rodzajów ryżu. Który jest najzdrowszy i czym się różnią?
- kobieta.pl
1 z 4
Ryż biały
Ryż biały to ryż najbardziej przetworzony. Uzyskuje się go poprzez polerowanie czyli usunięcie zewnętrznej części ziarna (łuski). Każde ziarno składa się bowiem z zarodka - jest ono źródłem białka i witamin, bielma – części największej, ale i najmniej wartościowej oraz łuski, która jest cennym źródłem błonnika i składników mineralnych. Ryż biały to więc tylko bielmo . Do jego plusów należy jednak dłuższy okres przechowywania, krótszy czas gotowania oraz niższa cena.
2 z 4
Ryż brązowy
Ryż brązowy to ryż pozbawiony twardych łupin, ale mający zarodki i bielmo. Ma w sobie więcej tłuszczów, przez co o wiele krótszy czas spożycia. W ryżu tym znajdziemy jednak o wiele więcej składników mineralnych i odżywczych. Ma on tez niski indeks glikemiczny i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ryż ten ma kilkukrotnie więcej błonnika niż biały oraz prawie dwa razy więcej potasu i fosforu. Największa różnica jest jednak w magnezie którego w ryżu brązowym jest prawie dziesięciokrotnie więcej!
3 z 4
Ryż parboiled
Nazwa parboiled oznacza, ze ryż został poddany przed zapakowaniem obróbce termicznej. Wykorzystuje się do tego celu parę wodną. Dzięki temu na powierzchni ziarenek wytwarza się warstwa skrobi. Proces ten pozwala zachować więcej substancji odżywczych – szczególnie witamin z grupy B praz błonnika. Plusem takiej obróbki jest także to, że ryż paraboiled jest po ugotowaniu bardzo sypki i się nie skleja. Nie trzeba go też podsmażać do potraw które wymagają podsmażenia zwykłego ryżu przed przygotowaniem.
4 z 4
Ryż dziki
Tak naprawdę dziki ryż nie jest ryżem, a nasionami specjalnej odmiany trawy rosnącej przy brzegach rzeki Missisipi. Ma długie i ciemne ziarna, intensywny zbożowy smak z orzechowym zapachem. Do jego plusów należy bardzo duża ilość białka w stosunku do innych odmian ryżu. Poza tym zawiera też duże ilości witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dzięki jego egzotycznym nasionkom świetnie wygląda w sałatkach.