Reklama

W tym artykule:

  1. 8 listopada zrób tę potrawę na szczęście
  2. Naleśniki na 8 listopada pomnażają bogactwo, ale pod 1 warunkiem
Reklama

W dawnych podaniach pożywienie odgrywało wielką rolę. Potrawy mogły odzwierciedlać tradycje danego dnia nie tylko w wielkie święta. Czasem niepozorne danie mogło odmienić czyjś los. Wierzono w moc tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto je zachować, by spróbować skorzystać z dobrej energii. Dlatego 8 listopada zrób tę potrawę na szczęście. Zgodnie z przesądem pomnaża też bogactwo, ale pod 1 warunkiem. Spróbuj, bo możesz wiele zyskać.

8 listopada zrób tę potrawę na szczęście

Są w kalendarzu takie daty, które kojarzą się nam jednoznacznie z pewnym smakołykiem. Pisaliśmy ostatnio o tradycji jedzenia ryby 31 października. A przed nami 11 listopada, kiedy to warto spożyć rogala świętomarcińskiego na szczęście i gęsinę na dobrą wróżbę. Jeszcze zanim nadejdzie ten ważny dzień, warto zapewnić sobie powodzenie przez niepozorne naleśniki.

Ludowa tradycja głosi, że 8 listopada należy usmażyć naleśniki i zjeść je z bliskimi. Ta potrawa miała przynosić dobrobyt, ochronę i wszelki dostatek w domu. Tradycja ta miała upamiętniać przodków i należało przygotować to danie z myślą o nich. 8 listopada zrób tę potrawę na szczęście, a jeśli chcesz przyciągnąć też bogactwo, pamiętaj o 1 specjalnym składniku.

Zobacz też:

Zrób to przed zjedzeniem jabłka, a dowiesz się, kto jest ci przeznaczony. Uważaj tylko na 1 haczyk

Jabłka kryją w sobie wielką moc wskazywania przyszłości. Odkryj ich tajemnicę. Zrób to przed zjedzeniem jabłka, a dowiesz się, kto jest ci przeznaczony. Pamiętaj, że trzeba uważać na 1 haczyk, inaczej los obróci się przeciwko tobie.
Zrób to przed zjedzeniem jabłka, a dowiesz się, kto jest ci przeznaczony. Uważaj tylko na 1 haczyk
iStock/wundervisuals

Naleśniki na 8 listopada pomnażają bogactwo, ale pod 1 warunkiem

Niegdyś uważano, że 8 listopada to dzień wspominania wojowników i silnych mężczyzn z linii przodków. Dla ich upamiętnienia pieczono naleśniki, a po zdjęciu z patelni pierwszego z nich należało wypowiedzieć głośne podziękowania za wszelkie łaski w rodzinie. Część posiłku można było zanieść na groby przodków poległych w bitwach, by uczcić ich poświęcenie.

Do dziś panuje przekonanie, że 8 listopada naleśniki przynoszą szczęście, dobrą energię i wsparcie przodków. Za ich pomocą można także ściągnąć bogactwo. Wystarczy do ciasta naleśnikowego dodać składnik na finansowe powodzenie – szczyptę cynamonu. W ten sposób połączymy dawne tradycje z planowaniem świetlanej przyszłości. I ty 8 listopada zrób tę potrawę na szczęście, a skorzystasz z dobrej energii tego dnia.

Sprawdź także:

Nie wolno jeść na cmentarzu. Babcia z Lubelszczyzny zdradza, że to przyciąga pecha

Babcia z Lubelszczyzny zdradziła nam, na co lepiej uważać we Wszystkich Świętych i Zaduszki. Ta 1 rzecz przynosi pecha. Sami zobaczcie, dlaczego nie wolno jeść na cmentarzu.
Nie wolno jeść na cmentarzu
Adobe Stock, elmar gubisch
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama