Reklama

W tym artykule:

  1. Kazimierz Dolny: legenda o kogucie
  2. Drożdżowy kogut z Kazimierza Dolnego
  3. Kogut z Kazimierza - historia
Reklama

Legenda o kogucie z Kazimierza Dolnego opowiada o odwadze pewnego ptaka, który postanowił sprzeciwić się samemu diabłu. Z jego udziałem udało się przepędzić z miasteczka zło i uratować koguty przed całkowitym wyginięciem w tym rejonie, a także zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom. Ponoć właśnie na cześć tych wydarzeń zaczęto wypiekać tradycyjny przysmak kazimierski, który do dziś zachwyca i przyciąga turystów. Czytaj dalej i poznaj legendę mądrego koguta.

Kazimierz Dolny: legenda o kogucie

Według legendy o kogucie, mieszkańcy Kazimierza Dolnego odprawiali pogańskie rytuały przy ogniskach na skraju dębowego lasu na Wietrznej Górze. Którejś nocy, jedną z takich praktyk zaobserwował diabeł, którego uwagę zwrócił palony ogień, a następnego dnia o świcie jego oczom ukazał się także urok całej krainy. Oczarowany, postanowił zatrzymać się w okolicy i osiedlił się w jamie wąwozu. Wkrótce w pobliżu wzniesiono klasztor, co zmusiło diabła do tego, by przeniósł się nieco dalej. Pewnego dnia wpadł mu w oko dorodny kogut, więc złapał go i zjadł. Czart, zachwycony doskonałym smakiem ptaka, włączył ten gatunek do swojej diety i żywił się nim cały czas.

Po pewnym czasie kogutów w okolicy zaczęło ubywać, aż w końcu ostał się już tylko jeden, stary i mądry. Ptak zdawał sobie sprawę z zagrożenia i zdecydował się ukryć przed niebezpieczeństwem wraz ze śliczną kurką w miejscu, które wcześniej dobrze przygotował na tę okoliczność. Czart długo szukał, ale nie udało mu się znaleźć ulubionego przysmaku. Wkrótce zakonnicy z okolicznego klasztoru pomogli kogutowi, skrapiając wodą święconą siedlisko zła, które odkryli. Skutecznie odpędziło to diabła z okolicy, który prędko się stamtąd wyniósł. Ocalały kogut po tych wydarzeniach przechadzał się po mieście, a na jego pamiątkę mieszkańcy zaczęli wypiekać drożdżowe koguciki, które od lat stanowią symbol Kazimierza Dolnego.

Kazimierz Dolny kogut z legendy
fot. Kazimierz Dolny kogut z legendy / Adobe Stock, Daniel

Drożdżowy kogut z Kazimierza Dolnego

Kogut kazimierski to od lat jeden z symboli Kazimierza Dolnego. Wypieka się go z maślano-drożdżowego ciasta i zazwyczaj osiąga on około 25 cm średnicy. Ma on łagodny smak o lekkim akcencie słodyczy, dlatego zazwyczaj spożywa się go na śniadanie lub jako przekąskę. Jedni jedzą go samego, inni natomiast kładą na niego dodatki lub popijają ciepłymi napojami, takimi jak kawa czy herbata. Tradycyjne kazimierskie koguty plecione są z ciasta ręcznie przez rzemieślników, i co ciekawe, dla turystów organizowane są czasem specjalne warsztaty, podczas których mogą oni wykonać ten wypiek własnoręcznie, poznać legendę związaną z kogutem i odkryć składniki potrzebne do jego przygotowania.

Ci, którzy odwiedzają Kazimierz Dolny, zazwyczaj kupują jednego lub więcej tradycyjnych wypiekanych kogutów, ale często nie w celu ich zjedzenia, a powieszenia w domu jako dekorację i pamiątkę z odwiedzin w tym pięknym mieście. Podobnie bywa z legendą o kamieniu nieszczęścia, z której to słynie miasto Lublin. Turyści odwiedzają to miejsce z wielkim zainteresowaniem i wsłuchują się w słowa opowieści.

Kazimierz Dolny i historia koguta

O dokładnym pochodzeniu i pomysłodawcy wypiekania kazimierskiego koguta niewiele wiadomo. Jasne jest to, że tradycja ta ma przynajmniej 60 lat, ale dokładnej daty jej początków nie znamy. Rodzina Sarzyńskich z Kazimierza Dolnego słynie z prowadzenia najpopularniejszej piekarni w mieście i przypisuje jej się zasługi w przyznaniu temu wypiekowi symbolicznej wartości. Samo ciasto i metoda wypiekania słynnego specjału pochodzą ze stuletniej receptury, według której wykorzystywane są tylko składniki najlepszej jakości.

Reklama

Muzeum koguta

W Kazimierzu Dolnym można zwiedzić Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych, które znajduje się w piwnicach piekarni rodziny Sarzyńskich z XVII wieku, które obecnie stanowią zabytek. To właśnie w tym miejscu organizuje się wystawy, opowiada się historię miasta i jego wypieków, a także prezentowane są pokazy wyplatania kogutów kazimierskich oraz warsztaty dla tych, którzy chcą poznać tajniki ich przyrządzania. Warto odwiedzić to miejsce i wykonać własnoręcznie ten przysmak, aby w pełni zrozumieć jego dziedzictwo.

Reklama
Reklama
Reklama