Wege grill, czyli wegańskie i wegetariańskie potrawy na grilla. 6 przepisów, które podbiją serca nawet zatwardziałych mięsożerców
Nie jesz mięsa, a nadchodzi sezon grillowy? Spieszymy z pomocą! Oto garść pomysłów na barbecue, które po prostu pokochasz! Same je przetestowałyśmy, a więc jesteśmy pewne, że twój wege grill podbije serca również zatwardziałych mięsożerców! Przygotowując takie potrawy udowodnisz, że z warzyw można wyczarować prawdziwe cuda!
W tym artykule:
Wege grill: wegetariańskie przepisy na grilla
Wege grill - wegetariański lub wegański (w zależności od tego, na jakiej jesteście diecie) daje duże pole do popisu. W przypadku kuchni wegetariańskiej warto sięgnąć m.in. po ser halloumi, czy swojski oscypek, a do dressingów dodać miód, który idealnie zgrywa się z potrawami z grilla.
1. Panierowany ser halloumi z ostrą salsą pomidorową
Składniki:
- 400 g sera halloumi (to zazwyczaj 2 opakowania)
- 1-2 jajka
- bułka tarta
marynata do sera:
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- chilli w płatkach lub w proszku
- sól
sos salsa:
- 3-4 duże pomidory
- 1/4 zielonej papryki
- 1 papryczka chilli lub połowa świeżej papryczki jalapeno
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 2 cebulki szalotki
- pół pęczka kolendry
Wykonanie:
Halloumi pokrój na kawałki, wrzuć do miski. Przygotuj marynatę do sera. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój, dodaj oliwę i sok z limonki, a na koniec sól i łyżeczkę chilli (lub więcej jeśli lubisz). Wymieszaj i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj salsę z podanych składników - pamiętaj, by wszystko bardzo drobno pokroić. Zamarynowany ser wyjmij z lodówki i przygotuj panierkę - rozbełtaj jajka, a bułkę tartą wysyp na talerz. Kawałki sera obtocz w panierce. Grilluj ser do momentu, aż zrobi się złotobrązowy. Podawaj danie posypane kolendrą i odrobiną startego, twardego sera.
Panierowany ser halloumi z ostrą salsą pomidorową - propozycja podania / iStock
2. Grillowane roladki z bakłażana z serem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2-3 bakłażany
- 250-300 g sera feta
- kilka gałązek mięty
- kilkanaście listków bazylii
- 1 papryczka chilli
- kilka suszonych pomidorów z oleju
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umyj bakłażany, dokładnie osusz i odetnij końcówki. Następnie, pokrój je wzdłuż w dość cienkie plastry. Rozłóż plastry na talerzu, ponownie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy z nich posmaruj mieszanką oleju z suszonych pomidorów, soli, pieprzu i rozmarynu, a następnie podpiecz z obu stron na grillu. W międzyczasie rozetrzyj fetę na krem. Dodaj posiekaną miętę, bazylię, pokrojoną drobno papryczkę i suszone pomidory. Dopraw pieprzem do smaku, wymieszaj. Serowy krem rozsmaruj na przestudzonych plastrach i zwiń w roladki. Jeśli nie będą się trzymać (chociaż powinny), zepnij każdy wykałaczką.
Grillowane roladki z bakłażana z serem i suszonymi pomidorami - propozycja podania / getty images
3. Sałatka włoska z sosem miodowym do grilla
Składniki:
- 400 g rukoli
- 10 suszonych pomidorów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mini mozzarelli
- mały słoik czarnych oliwek
- 2 kromki chleba białego lub razowego
- pestki dyni lub migdały
sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Rukolę umyj, osusz i wrzuć do dużej miski. Chleb posmaruj oliwą lub masłem czosnkowym i upiecz na grillu. Zdejmij, kiedy zrobi się złoty i chrupiący. Pomidorki koktajlowe i oliwki pokrój na pół, a suszone pomidory w paski. Odsącz ser mozzarella. Warzywa i ser wrzuć do rukoli i wymieszaj. Polej wszystko sosem przygotowanym z podanych wyżej składników i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pestki dyni lub migdały. Podawaj z upieczonym chlebem.
Sałatka włoska z sosem miodowym do grilla - propozycja podania / iStock
Wege grill: wegańskie przepisy na grilla
Dań wegańskich, które możecie przygotować na grilla jest mnóstwo. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie różnych grzybów, sera tofu lub domowego seitana.
1. Grillowane boczniaki z wegańskim sosem BBQ
Składniki:
- 250-300 g boczniaków
- 2 łyżki oleju
- sól
Wegański sos BBQ z whisky
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna anyżu
- 15 suszonych śliwek namoczonych w gorącej wodzie przez 5 min
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki whisky
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej
- sól
- pieprz
- Wykonanie:
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu - zrób to dzień wcześniej. Liście laurowe, goździki, ziele angielskie oraz anyż rozgnieć w moździerzu. Suszone śliwki, chilli, czosnek, imbir, szczyptę soli oraz zmielone przyprawy zmiksuj blenderem na gęstą pastę. Na dnie rondelka rozgrzej olej i dodaj pastę śliwkową, podsmaż przez pięć minut, a następnie dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, do czasu aż odpowiednio zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Boczniaki oczyść, włóż do szczelnie zamkniętego pojemnika, polej sosem BBQ, dodaj olej, sól, wymieszaj i włóż na całą noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułóż na tacce. Grilluj z obu stron po około 3-5 minut. Podawaj z lekką sałatką warzywną lub ziemniakami.
2. Wege szaszłyki z tofu na grilla
Składniki:
Na szaszłyki:
- 15 małych ziemniaków
- kilka cebul (najlepiej małych)
- 1 długa cienka cukinia
- 2 duże papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 15 niewielkich pieczarek
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
- chilli w płatkach
- zioła prowansalskie
Na tofu:
- 2 opakowania tofu (dobrym wyborem będzie marynowane)
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Tofu pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, wymieszaj ze sobą sos sojowy i ocet ryżowy (w proporcji 3:1), dodaj odrobinę oleju i przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj. Tofu włóż do pojemnika z zamknięciem i zalej marynatą. Umieść na co najmniej kilka godzin w lodówce. Ziemniaki, papryki i sukinię pokrój w kostkę (dużą), pieczarki umyj i w razie potrzeby obierz. Jeśli chcesz, aby ziemniaki szybciej upiekły się na grillu, podgotuj je. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, posyp przyprawami, polej olejem i wymieszaj. Nakładaj na przemian warzywa i tofu. Przed jedzeniem możesz skropić je limonką.
Wege szaszłyki z grilla - propozycja podania / iStock
3. Frytki z batatów z wegańskim majonezem
Składniki:
- 2-4 bataty
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- limonka
Wegański majonez:
- ½ szklanki aquafaby (płyn z puszki ciecierzycy)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki octu
- ¾ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki syropu klonowego
- 2 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Zacznij od majonezu. Wszystkie składniki, poza olejem, umieścić w wysokim naczyniu. Blenduj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach do spienienia.
Do mieszanki, nie wyłączając blendera wlej olej cienkim strumieniem. W połowie wlewania oleju zacznij poruszać blenderem w górę i w dół. Gdy masa zacznie gęstnięć, majonez będzie gotowy. Bataty pokrój w słupki, posyp wymienionymi wyżej przyprawami i grilluj aż zrobią się chrupiące. Podawaj z majonezem i ćwiartkami limonki.
Frytki z batatów z wegańskim majonezem - propozycja podania / iStock
Więcej przepisów na wege dania z grilla znajdziesz w galerii i linkach pod artykułem.
Bataty z grilla: jak zrobić i z czym podawać grillowane słodkie ziemniaki?
Bataty z grilla to pomysł na smaczną przekąskę serwowaną podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Można je podawać bez dodatków, w towarzystwie sosów lub wraz z grillowanymi mięsami i warzywami. Słodkie ziemniaki z grilla przypadną do gustu nie tylko wegetarianom. Taki sposób obróbki cieplnej wydobywa z nich słodycz, nadając jednocześnie charakterystyczny dymny aromat.Lekka sałatka do grilla: 3 pomysły na idealną sałatkę do dań z grilla. Są tak pyszne i proste, że będziecie przygotowywać je regularnie!
Lekka sałatka do grilla wcale nie musi być nudna! Rukola pomieszana z pomidorami i polana oliwą jest pyszna, ale warto wymienić ją na coś ciekawszego. Poznajcie trzy ciekawe przepisy na sałatki do grilla, które przetestowałyśmy i z czystym sumieniem wam polecamy.1 z 8
Pomysły na wege grilla: grillowana cukinia
2 z 8
Pomysły na wege grilla: sałatka z dynią, jarmużem, granatem, cebulą i nasionami słonecznika
3 z 8
Pomysły na wege grilla: dynia z sosem miodowym
4 z 8
Sałatka z arbuzem, ogórkiem, cebulą, fetą i miętą
5 z 8
Pomysły na wege grilla: grillowane plastry tofu
6 z 8
Pomysły na wege grilla: pyszności podane na desce
7 z 8
Pomysły na wege grilla: grillowane szparagi i kukurydza
8 z 8
Pomysły na wege grilla: grillowane awokado