Pieczona szynka z ananasem
Wielkanocny przepis pani Bożeny Dykiel na pieczoną szynkę z ananasem. Porcja: 311 kcal Przygotowanie: 90 minut Na 4–6 porcji
- Claudia
- ok. 500 g mięsa od szynki
- 10 goździków
- oliwa lub olej
- 1/2 szklanki wywaru z jarzyn
- puszka ananasów
- 3 łyżki miodu
- łyżka cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ocet
- sól
Mięso opłukać, wytrzeć skropioną octem ściereczką, a następnie natrzeć solą. Naszpikować goździkami i posmarować oliwą. Włożyć do wysmarowanej oliwą brytfanny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wywar z jarzyn połączyć z sokiem z ananasów i od czasu do czasu polewać nim mięso w trakcie pieczenia.
Gdy mięso zmięknie, do rondelka zlać wytworzony sos. Mięso posmarować miodem, posypać cukrem, obłożyć krążkami ananasów i ponownie wstawić do piekarnika na 20–30 minut.
Sos zagotować, połączyć z rozprowadzoną w małej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ponownie zagotować, doprawić do smaku.
Szynkę wyjąć na półmisek, po usunięciu goździków pokroić w plastry, obłożyć ananasami. Sos przecedzić, wlać do sosjerki.
Mięso serwować z purée ziemniaczanym. Osobno w sosjerce podać sos.
Rada Bożeny:
Szynkę można podawać również na zimno. Wówczas najlepszym dodatkiem do niej będzie sałatka owocowa lub zielona sałata polana spienionym sosem jogurtowym.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel