Reklama

W tym artykule:

  1. Lekki obiad z makaronem
  2. Lekki obiad z kurczakiem
  3. Lekki obiad na szybko
  4. Lekki obiad bez mięsa
  5. Lekki obiad z warzywami
Reklama

Lekki obiad z makaronem

Niskokaloryczny obiad na bazie makaronu to propozycja dla fanów włoskiej kuchni, którzy jednocześnie dbają o linię i starają się sięgać po dietetyczne zamienniki tradycyjnych dań. Oblepiona gęstym, aromatycznym sosem pasta to prawdziwy comfort food, szczególnie w zimowe popołudnia, dlatego nie warto z niego rezygnować jedynie z powodu ilości kalorii. Lekki obiad może być pyszny, a najlepszym na to dowodem jest ta fit wariacja na temat tradycyjnej potrawy z południa.

Makaron z zielonym pesto

Składniki:

  • 80 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 pęczki ziół (np. pietruszki, koperku i rukoli)
  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pokrojoną na plasterki cukinię podsmaż na patelni. Do kielicha blendera wrzuć zioła, awokado, czosnek, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko na gładkie pesto. Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z pesto, a na wierzch wyłóż plasterki pokrojonego łososia. Całość skrop obficie sokiem z cytryny.

Wegetariańskie barbecue PRZEPISY

Nie jesz mięsa, a nadchodzi sezon grillowy? Spieszymy z pomocą! Oto garść pomysłów na barbecue, które po prostu pokochasz! Same je przetestowałyśmy, a więc jesteśmy pewne, że twój wege grill podbije serca również zatwardziałych mięsożerców! Przygotowując takie potrawy udowodnisz, że z warzyw można wyczarować prawdziwe cuda!
Pomysły na wege grilla
iStock

Lekki obiad z kurczakiem

Warto pamiętać o tym, że zdrowy obiad powinien zawierać w sobie wszystkie niezbędne składniki, a więc białka, tłuszcze i węglowodany. Najpopularniejszym źródłem białka jest oczywiście mięso, które króluje na stołach w większości domów. Niestety, zwykle posiłki składające się w większości z kurczaka, wołowiny, czy wieprzowiny pozostawiają nas z uczuciem przejedzenia i ciężkości. Czy istnieje sposób na cieszenie się smakiem kurczaka bez konsekwencji w postaci wzdęć i zaparć? Tak! Oto nasza propozycja na lekki obiad z kurczakiem w roli głównej.

Pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta suszonego czosnku

Na rozgrzanej patelni podsmaż na maśle szpinak. Przełóż go do miski i dodaj fetę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Piersi dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij je wzdłuż, tworząc kieszonkę, do której włóż przygotowany farsz. Tak przygotowanego kurczaka podsmażaj przez kilka minut na rozgrzanej patelni, by lekko zrumieniło się z każdej strony. Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Domowa kostka rosołowa – prosty przepis na zdrowy bulion. Jak ją przygotować, do czego dodawać i jak przechowywać?

Istnieją produkty i przyprawy, bez których trudno obyć się w kuchni. Jednym z nich jest aromatyczny bulion, stanowiący podstawę wielu doskonałych potraw rodem z najlepszych restauracji. Sklepowe półki uginają się pod gotowymi propozycjami, jednak ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Przedstawiamy przepis na aleternatywę - domową kostkę rosołową. Z czego powinna się składać domowa kostka rosołowa?
domowa kostka rosołowa
iStock

Lekki obiad na szybko

Jednym z głównych powodów, które popychają nas w stronę niezdrowych, zapychających posiłków jest brak czasu na samodzielne przygotowanie obiadu. Gotowe dania kupowane w sklepach czy tanie jedzenie na mieście często jest wysokokaloryczne i tłuste, a wartości odżywcze zastąpione są konserwantami.

Jeśli cierpisz na brak czasu, chwilę wolnego lepiej poświęcić na odpoczynek niż na żmudne gotowanie obiadów. Aby jeść lekkie obiady dietetyczne nie trzeba jednak od razu kupować gotowej diety pudełkowej. Przygotowanie naszych propozycji przepisów na lekkie obiady zajmuje zaledwie kilka minut, byś zaoszczędzony czas mogła poświęcić na relaks.

Kotleciki z ciecierzycy

Składniki:

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • łyżeczka parmezanu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta chilli

Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera lub miski i zblenduj na gładką masę. Formuj niewielkie kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, przewracając w połowie. Kotleciki możesz podać na przykład z frytkami z batatów i sałatą skroploną oliwą z oliwek.

Jak zrobić dobre SZPARAGI: 3 błędy, które psują ich smak

Sezon na szparagi warto wykorzystać w pełni - trwa tylko 3 miesiące! Jak przygotować szparagi, aby nie straciły koloru, smaku i składników odżywczych? Który pęczek wybrać i ile gotować szparagi, aby ich nie rozgotować? Poznajcie nasze złote rady, najlepsze przepisy i dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania szparagów.
szparagi
iStock

Lekki obiad bez mięsa

To mit, że aby posiłek był sycący, musi koniecznie składać się z mięsa. Lekki obiad wege nierzadko dostarcza więcej energii niż jego mięsny odpowiednik. Dobrym na to przykładem jest kremowe risotto podlewane bulionem, które raz jeszcze zabierze cię do serca Włoch.

Ta propozycja sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako lekka kolacja lub poczęstunek dla gości. Jeśli nie chcesz tracić czasu na przygotowywanie od podstaw warzywnego wywaru, a jednocześnie nie masz zaufania do sklepowych gotowych produktów, mamy dla ciebie rozwiązanie - doskonały smak bulionu gwarantuje również domowa kostka rosołowa.

Klasyczne risotto

Składniki:

  • 200 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 szklanka ryżu do risotto (carnaroli lub arborio)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz

Na dnie wysokiego garnka rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli, wsyp suchy ryż i podsmażaj go przez kilka minut, a następnie podlej białym winem. Kiedy alkohol odparuje, stopniowo dodawaj wodę lub bulion, nie przerywając mieszania. Gotowy ryż będzie ugotowany al dente. Po około 20 minutach wyłącz ogień i dodaj parmezan oraz masło, a następnie dokładnie wszytko wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Lekki obiad na szybko - 5 pomysłów na dietetyczny obiad, kiedy goni czas

Życie w ciągłym biegu nie sprzyja zdrowemu odżywianiu się. Zamiast łapać w pośpiechu niezdrowe fast foody, poświęć kilka minut na przygotowanie pysznego, pełnowartościowego posiłku. Oto kilka propozycji, które idealnie sprawdzą się jako szybki lunch, późny obiad, a nawet danie do lunchboxa.
lekki obiad
GettyImages

Lekki obiad z warzywami

Choć wiele osób o tym zapomina, warzywa powinny być podstawą diety, bo to właśnie dzięki zawartym w nich witaminom i składnikom odżywczym czujemy się dobrze przez cały dzień. Niestety, lekka sałatka nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Internet pełen jest przepisów na niskokaloryczne obiady składające się wyłącznie z warzyw, niestety bardzo często już po kilkudziesięciu minutach od ich zjedzenia znów czujemy się głodni i zmęczeni. Jest to spowodowane brakiem odpowiedniej ilości białka i tłuszczu, które odpowiadają na uczucie sytości i utrzymanie wysokiego poziomu energii. Udowodnimy, że niskokaloryczny obiad może być pyszny, zdrowy, a przede wszystkim sycący.

Leczo z soczewicą

Składniki:

  • puszka pomidorów krojonych
  • cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml wody

Warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj kolejno cebulę, czosnek, paprykę i cukinię wraz z przyprawami, a następnie całość zalej pomidorami w puszce. Wsyp soczewicę i dodaj wodę. Gotuj około 20 minut aż soczewica będzie miękka.

Lekkie śniadanie. Poznaj 5 pomysłów na zdrowy pierwszy posiłek, który doda ci energii na cały dzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia…Ile razy w swoim życiu słyszałyście ten frazes? Choć wydaje się banalny, nie można odebrać mu słuszności. Wybór śniadania wpływa na funkcjonowanie organizmu przez resztę dnia, decyduje o tym, ile kaw wypijemy, by się obudzić i czy będziemy potrafiły się skoncentrować na codziennych zadaniach. Z pożywnego posiłku nie warto rezygnować nawet jeśli chcemy zgubić zbędne kilogramy. Poznajcie nasze propozycje na lekkie, ale sycące śniadanie.
Lekkie śniadanie – 5 pomysłów na zdrowy pierwszy posiłek
Fot. Getty Images
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama