Lekka sałatka na imprezę 

Kolorowa sałatka z łososiem

Składniki:

  • czerwona cebula
  • 2 cytryny
  • limonka
  • granat
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 świeżego ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka ziół (np. Pietruszki lub kolendry)
  • 2 filety z łososia

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Posyp je obficie solą morską i skrop sokiem z cytryn, limonki i granatu. Pestki z granatu również dodaj do miski, a następnie przełóż do niej pokrojonego na kawałki łososia. W międzyczasie ogórka i awokado pokrój w grubą kostkę. Posiekaj zioła. Po około 10 minutach (tyle mniej więcej łosoś powinien leżeć w marynacie) wymieszaj razem wszystkie składniki w jednej misce. 

Lekka sałatka na kolację 

Przygotowując pożywną kolację, pamiętaj o tym, by zmieścić w niej jak najwięcej składników odżywczych, które jednocześnie będą lekkostrawne i pozostawią uczucie sytości na długo. Tę długą listę wyzwań świetnie spełniają sałatki na wieczór. Rozmaite zioła nie tylko dodadzą sałatce fantastycznego koloru i niepowtarzalnego aromatu, ale przede wszystkim są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Posypka z pestek dyni, nasion słonecznika lub innych ziaren to nie tylko przyjemne chrupkie elementy, ale też bogaty dodatek błonnika, który usprawnia trawienie. Przepis na dobrą sałatkę, który uwzględnia reakcje organizmu na poszczególne składniki to doskonała podstawa do fantazjowania podczas przygotowywania kolacji. 

Zielona miska witaminowa

Składniki:

  • garść ulubionych nasion (np. słonecznika, sezamu, dyni, siemienia lnianego)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 jabłka
  • garść listków świeżej mięty

Sos:

Zobacz także:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej dijon)
  • garść liści świeżej bazylii 
  • 1/4 papryczki chili 

Sposób przygotowania:

Zmieszaj wszystkie składniki sosu. Sałatę i listki mięty niedbale porwij na kawałki i włóż do miski, ogórka i jabłko pokrój na cienkie plasterki i dorzuć do sałaty. Nasiona upraż na suchej patelni i dodaj do reszty składników. Całość obficie skrop sosem i dokładnie wymieszaj. 

Lekka sałatka z makaronem 

Czy dania makaronowe wciąż mogą nosić miano fit sałatki? Oczywiście, że tak! Węglowodany są bardzo istotnym elementem diety, jednak jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów i zadbaniu o swoje zdrowie, lepiej sięgać po pełnoziarniste wersje popularnych składników. To dzięki skrobi sos cudownie oblepia makaron, a cale danie staje się kremowe i aksamitne, jednak to nie wszystkie jej zalety. To właśnie ona sprawia, że czujemy się przyjemnie najedzeni i pełni energii. Jeśli więc szukasz pomysłu na zdrowy obiad, to ta lekka sałatka będzie strzałem w dziesiątkę.

Wiosenna sałatka makaronowa

Składniki:

  • 300 g drobnego makaronu (np. muszelki)
  • 1/2 selera naciowego
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • garść oliwek
  • mozarella w kulce

Sos:

  • 1/2 ząbka czosnku
  • pęczek świeżych ziół (np. pietruszki, bazylii) 
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu wrzuć do kielicha blendera, dopraw solą i pieprzem i dokładnie zmiksuj. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Seler posiekaj na cienkie paski, a pomidorki i oliwki przekrój na pół. Warzywa zmieszaj z ugotowanym makaronem i zielonym pesto. Udekoruj porwaną mozarellą.

Lekka sałatka do obiadu 

Sałatka z pieczonych ziemniaczków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (małych)
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • gałązka rozmarynu 
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewki 
  • pęczek świeżych ziół (np. koperek, mięta)
  • 40 g sera feta 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki dokładnie umyj, ale ich nie obieraj. Gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez około 20 minut, a następnie odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dołóż czosnek i gałązki rozmarynu. Skrop obficie oliwą i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Ogórka, cebulę i rzodkiewkę pokrój w kostkę, zioła posiekaj. Wszystko razem wymieszaj i pokrop sokiem z cytryny i oliwą. Świeżą sałatkę przełóż na upieczone ziemniaczki. 

Lekka sałatka z ryżem 

Osoby będące na diecie powinny wiedzieć, że nadmiar węglowodanów odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, który potem godzinami próbujemy spalić na siłowni. Nie warto jednak całkowicie z nich rezygnować, ponieważ są cennym źródłem błonnika, który z kolei odpowiada za procesy trawienne. Szukając pomysłu na sałatkę, warto o tym pamiętać! Pyszna i lekka kolacja może być oparta na ryżu. Białe ziarenka w towarzystwie warzyw i aromatycznego sosu to fantastyczny przepis na pełnowartościowy posiłek.

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 500 g marchewek
  • 300 g ryżu 
  • papryczka chili 
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 jabłko
  • 1 papryka
  • 4 łyżki ulubionych prażonych nasion
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 granata
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania:

Marchewki i paprykę pokrój na kawałki, pokrop oliwą i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski wrzuć ryż, warzywa wraz z oliwą, pokrojone rzodkiewki, chili i jabłko. Posyp pestkami granatu i skrop sokiem z pomarańczy.

Więcej sałatkowych inspiracji znajdziecie w galerii pod artykułem.

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: