Ekspresowa lazania
Przepis na ekspresową lazanię.
Przygotowanie: 30 min
Kaloryczność: 310 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 19.11.2008, 09:30
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 30 dag płatów lazanii
- oliwa
- 2 puszki całych pomidorów
- 20 dag mozzarelli
- suszony estragon
- sól
- swiezo mielony pieprz
- po 2 łyzki zielonych i czarnych oliwek
- 1/2 peczka bazylii
Płaty lazanii obgotuj przez 3 min w osolonym wrzątku. Odcedź. Pomidory przełóż do salaterki, rozdrobnij. Mozzarellę pokrój w kostkę, 3/4 wymieszaj z pomidorami, oprósz estragonem, pieprzem i solą. Kilka płatów lazanii połóż na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą, wyłóż pomidory z mozzarellą, pokrojone oliwki i posiekaną bazylię. Przykryj resztą płatów, posyp odłożoną mozzarellą. Zapiekaj 10 min w temp. 180°C.
NASZA RADA: Jeśli nie lubisz oliwek, dodaj do pomidorów groszek zielony z puszki lub podsmażone grzyby z cebulką. Danie będzie równie smaczne i kolorowe.
Reklama
Mało miejsca w kuchni? Piekarnik FC 4440X w hoody.pl
Reklama
Reklama
Reklama