Jogurt zawiera duże ilości wapnia, przez co wzmacnia nasze kości. Szklanka jogurtu to aż ok 40 % dziennego zapotrzebowania. Dzięki kulturom bakterii zawartym w jogurcie wapń jest lepiej wchłaniany i świetnie chroni przed osteoporozą. Jogurt jest łatwiej przyswajalny niż mleko. Nawet osoby z nietolerancją na laktozę zwykle mogą go jeść bez problemów, bo zawiera jej dużo mniej niż mleko. To także świetne źródło białka. W 250g znajdziemy aż dwadzieścia procent dziennego zapotrzebowania na białko. Udowodniono też, że jogurt zmniejsza poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa odporność. Dobre bakterie, które zamieniają mleko w jogurt świetnie wpływają też na florę bakteryjna naszego przewodu pokarmowego. Działa też jak lek po wirusowych infekcjach pokarmowych, warto jeść go także w trakcie kuracji antybiotykowych, bo chroni przewód pokarmowy. Regularne jedzenie naturalnego jogurtu chroni przed nowotworem jelita grubego oraz chroni przed infekcjami drożdżycowymi. Dodatkowo może być wykorzystywany przy produkcji domowych maseczek na twarz bo świetnie nawilża skórę. W swoim składzie jogurt naturalny ma witaminy A i E oraz m.in. potas, fosfor, jod i cynk. Jest też bardzo niskokaloryczny. Warto jeść jogurt przynajmniej raz dziennie. Można go jeść jako dodatek do zdrowych deserów, pysznych śniadań z musle i owocami, a także do zup, sosów, sałatek.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://zdrowie.kobieta.pl:443"},{"label":"Zdrowe odżywianie","url":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/"},{"label":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?"}],"seoMetadata":{"title":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","description":"To jeden z najzdrowszych produktów, który zawsze warto mieć w swojej lodówce.","metaTitle":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","metaDescription":"To jeden z najzdrowszych produktów, który zawsze warto mieć w swojej lodówce. ","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/aad9be08839ba4a6f663","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"shutterstock_161565866s","sourceName":"Jogurt naturalny, fot. ImaxTree","title":"shutterstock_161565866s","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-3a38221.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/","canonicalUrl":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/","permutiveModel":{"category":["zdrowe-odzywianie","zdrowie"],"subcategory":["article"],"channel":"zdrowe-odzywianie","title":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","article":{"id":"175480","description":"To jeden z najzdrowszych produktów, który zawsze warto mieć w swojej lodówce.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["jogurt"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Jogurt%20naturalny%20%E2%80%93%20dlaczego%20warto%20go%20je%C5%9B%C4%87%3F","tweet":"Jogurt%20naturalny%20%E2%80%93%20dlaczego%20warto%20go%20je%C5%9B%C4%87%3F","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-3a38221.jpeg","url":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/#Article","@type":"Article","description":"To jeden z najzdrowszych produktów, który zawsze warto mieć w swojej lodówce.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-3a38221.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/"},"name":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","url":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/","author":[{"@type":"Person","name":"kobieta.pl"}],"dateModified":"2024-09-18T13:52:18+02:00","datePublished":"2014-10-06T11:08:00+02:00","headline":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","keywords":"jogurt","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["zdrowe-odzywianie","zdrowie"],"channel":"zdrowe-odzywianie","format":"standard","pageid":"175480","primary_cat":"zdrowe-odzywianie","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2014-10-06T09:08:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["jogurt"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["zdrowe-odzywianie","zdrowie"],"channel":"zdrowe-odzywianie","format":"standard","pageid":"175480","primary_cat":"zdrowe-odzywianie","subcat":"article","posttag":["jogurt"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"zdrowe-odzywianie"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["zdrowe-odzywianie","zdrowie"]},{"key":"tags","value":["jogurt"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/aad9be08839ba4a6f663","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":405,"width":610,"alt":"shutterstock_161565866s","sourceName":"Jogurt naturalny, fot. ImaxTree","title":"shutterstock_161565866s","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-3a38221.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/6e65ac423e2af8ca92c7","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/082346795e4c60eca6da","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/95ef352acbd49ee31f53","slug":"zdrowe-odzywianie","display":"Zdrowe odżywianie","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/79f4b46bc8e7b4148ba1","slug":"zdrowie","display":"Zdrowie","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/d9d4053070af2a427221","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/a9a47b877a416c842b05","slug":"jogurt","display":"jogurt","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"982787","content_title":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","content_type":"article","publication_date":"2014-10-06T09:08:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":175480,"contentName":"Jogurt naturalny – dlaczego warto go jeść?","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Zdrowe-odzywianie","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Zdrowe-odzywianie","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Zdrowe odżywianie"],"keywords":["jogurt"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://zdrowie.kobieta.pl/zdrowe-odzywianie/jogurt-naturalny-dlaczego-warto-go-jesc/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"175480"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Jogurt naturalny ma już przeszło 3 tysiące lat. Prawdopodobnie pochodzi z Indii. Jego produkcje masową rozpoczęto natomiast w 1907 roku w Paryżu. Przez kilkadziesiąt lat sprzedawano jedynie jogurty naturalne, dopiero od lat czterdziestych dołączyły do nich także wersje smakowe. Jogurt zawiera duże ilości wapnia, przez co wzmacnia nasze kości. Szklanka jogurtu to aż ok 40 % dziennego zapotrzebowania. Dzięki kulturom bakterii zawartym w jogurcie wapń jest lepiej wchłaniany i świetnie chroni przed osteoporozą. Jogurt jest łatwiej przyswajalny niż mleko. Nawet osoby z nietolerancją na laktozę zwykle mogą go jeść bez problemów, bo zawiera jej dużo mniej niż mleko. To także świetne źródło białka. W 250g znajdziemy aż dwadzieścia procent dziennego zapotrzebowania na białko. Udowodniono też, że jogurt zmniejsza poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa odporność. Dobre bakterie, które zamieniają mleko w jogurt świetnie wpływają też na florę bakteryjna naszego przewodu pokarmowego. Działa też jak lek po wirusowych infekcjach pokarmowych, warto jeść go także w trakcie kuracji antybiotykowych, bo chroni przewód pokarmowy. Regularne jedzenie naturalnego jogurtu chroni przed nowotworem jelita grubego oraz chroni przed infekcjami drożdżycowymi. Dodatkowo może być wykorzystywany przy produkcji domowych maseczek na twarz bo świetnie nawilża skórę. W swoim składzie jogurt naturalny ma witaminy A i E oraz m.in. potas, fosfor, jod i cynk. Jest też bardzo niskokaloryczny. Warto jeść jogurt przynajmniej raz dziennie. Można go jeść jako dodatek do zdrowych deserów, pysznych śniadań z musle i owocami, a także do zup, sosów, sałatek.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.