Kasza kuskus to nie kasza
Ale i tak warto ją jeść! Przeczytaj dlaczego.
- kobieta.pl
Moda na kasze wciąż trwa. I bardzo dobrze, bo są one bardzo zdrowe. I Choć kuskus nazywany jest kaszą to tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają w procesie połączenia mąki pszenicznej z pszenicy durum i wody. Kuskus przywędrował do nas z północnej Afryki, gdzie jest tradycyjnym przysmakiem. Dzięki temu, że jest pyszny, zdrowy i niezwykle łatwy do przyrządzenia szybko zdobył popularność.
Kuskus zawiera duże ilości białka, jest więc ceniony w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zawartość białka jest prawie dwa razy wyższa niż w białym ryżu!
Jest lekkostrawny i zawiera małe ilości kwasów tłuszczowych, zarówno nienasyconych jak i nasyconych. Ma niską zawartość tłuszczu i mniejszą zawartość błonnika niż inne kasze.
Dodatkowo ma wysoką zawartość wapnia, co pozytywnie wpływa na nasze kości i dużą ilość sodu. Poza tym w kuskusie znajdziemy też witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Nie masz pomysłu z czym jeść kuskus? Zerknij na nasze przepisy.