Tamagoyaki - japoński omlet
Chcesz zrobić japoński omlet i wykorzystać go jako dodatek do sushi? A może po prostu spróbować jajek przyrządzonych w japońskim stylu? Zaczynamy!
- Agnieszka Niedzielak-Kowalska, kobieta.pl
Opublikowano: 19.11.2012, 15:06
Reklama
Przygotuj:
Reklama
- 4 jajka
- sól
- cukier
- sos sojowy
- tłuszcz do smarowania patelni (pędzelkiem lub kawałkiem papieru).
Reklama
Jajka wbij do naczynia, delikatnie rozmąć, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę cukru do smaku. Wlej łyżkę sosu sojowego. Dobrze rozgrzej patelnię. Wlej 1/4 jajek na patelnię, kiedy jajka się zetną zroluj je i odsuń na bok. Wylej kolejną porcję jajek i powtórz rolowanie i tak jeszcze dwa razy. Gotowy rulonik zawiń w folię dla uzyskania owalnego kształtu, po chwili odwiń i potnij w plasterki. Japoński omlet gotowy! Smacznego!
Całość dobrze ilustruje film:
Reklama
Reklama
Reklama