Racuchy z twarożkiem
Przepis na racuchy z twarożkiem. Przygotowanie: 40 min. 20 sztuk.
- Naj
● 25 g suszonej żurawiny
● łyżka czystej wódki
● 20 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
● 2 jajka
● 2 łyżki cukru
● 3 łyżki mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia
● po szczypcie soli i cynamonu
● cukier waniliowy
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania
[adsense]
Żurawinę zalej wódką, odstaw na 30 min. Drobno pokrój. Twaróg utrzyj mikserem z jajkami i cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, żurawinę wraz z wódką, szczyptę soli, cynamonu, cukier waniliowy, wymieszaj. W głębokim naczyniu rozgrzej olej. Używając 2 łyżek, kładź racuszki na gorący tłuszcz. Przewróć w trakcie smażenia. Smaż na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.