Reklama

CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki
- oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, oregano

Reklama

SOS:
- 2 cebule
- olej
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- mała puszka pomidorów
- sól, pieprz, tymianek, bazylia
- szczypta cukru
- kilka czarnych i zielonych oliwek
- 30 dag startego żółtego sera

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na placek i ułóż na blasze posmarowanej olejem i oprószonej mąką.
Sos: cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj koncentrat, ocet, sos z pomidorów z puszki, przypraw do smaku, wymieszaj. Sos rozsmaruj na cieście. Na nim ułóż pokrojone w plastry pomidory i oliwki. Posyp startym serem. Piecz 20 min w temp. 180˚C.

Reklama

Rada
Choć ten przepis jest bardzo prosty, znacznie szybciej zrobisz pizzę, kupując gotowe mrożone placki. Na wierzchu możesz zapiec wszystko, co masz pod ręką: plastry boczku, szynki, kiełbasy, cukinii, pieczarek, ananasa itp.

Reklama
Reklama
Reklama