Reklama

● duża cebula
● 3 ząbki czosnku
● olej
● 1/2 kg liści szpinaku
● 3 łyżki masła
● sól
● pieprz
● świeżo starta gałka muszkatołowa
● 1/2 szklanki śmietany
● 30 dag sera feta
● 30 dag makaronu muszelki
● grubo zmielony pieprz
[adsense]
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Szpinak opłucz, osusz, poszatkuj grubo, dodaj do cebuli i czosnku. Włóż masło i duś szpinak, aż zmięknie i odparuje. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wlej śmietanę i dodaj połowę pokruszonego sera, wymieszaj, trzymaj na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z sosem szpinakowo-serowym. Na wierzchu rozkrusz resztę sera. Oprósz zmielonym pieprzem. Nasza rada: Zamiast fety możesz dodać stary na tarce żółty ser lub mozzarellę. Równie dobry będzie sos przygotowany z mrożonego szpinaku, musisz go tylko porządnie odparować.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama