PORCJA: 280 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
- porcja włoszczyzny (bez kapusty)
- 2–3 ziemniaki
- 300 g dobrej kiełbasy
- 2–3 szklanki żurku
- ząbek czosnku
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
Włoszczyznę należy obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zalewamy ją 5 szklankami wody. Chwilę gotujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po chwili pociętą w plasterki kiełbasę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wlewamy żurek do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem (żurek powinien być bardzo pikantny).
Marian Opania
Aktor-opoka, wykreował wiele wspaniałych ról; lubi dobrą kuchnię, w domu gotuje jednak żona.