PORCJA: 280 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 4 PORCJE:

  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2–3 ziemniaki
  • 300 g dobrej kiełbasy
  • 2–3 szklanki żurku
  • ząbek czosnku
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Włoszczyznę należy obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zalewamy ją 5 szklankami wody. Chwilę gotujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po chwili pociętą w plasterki kiełbasę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Wlewamy żurek do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem (żurek powinien być bardzo pikantny).




Marian Opania

Aktor-opoka, wykreował wiele wspaniałych ról; lubi dobrą kuchnię, w domu gotuje jednak żona.