• 10 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy
  • 4 jajka
  • 2 kostki rosołowe
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • sól, szczypta papryki, tymianek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • natka, liść laurowy

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozgrzej połowę oliwy, wrzuć czosnek, zrumień, mieszając drewnianą łyżką. W 2,5 l wrzątku rozpuść kostki rosołowe, zagotuj, dodaj zrumieniony czosnek, liść laurowy i tymianek. Gotuj 3 min, przecedź przez sitko, zagotuj ponownie. Zdejmij z ognia, wbij kolejno po jednym jajku, stale mieszając trzepaczką. Przypraw całość solą i papryką. Na pozostałej oliwie usmaż tosty z obu stron, przełóż je na papierowy ręcznik, aby osączyć z tłuszczu. Do każdego talerza włóż grzankę, zalej gorącą zupą, posyp startym serem. Podawaj posypane natką pietruszki.