● 1 kg ziemniaków
● 1/2 kostki masła
● 1/4 l oleju
● zioła prowansalskie
● sól
● 2 małe kalafiory
● 4–6 jajek
● świeża kolendra (lub natka)

[adsense]

Ziemniaki wyszoruj, obierz, pokrój w dużą kostkę (ok. 2,5 cm). Blaszkę wysmaruj masłem, wsyp pokrojone ziemniaki, obficie skrop olejem, posyp ziołami i sola. Piecz ok. 30 min w temp. 220ºC (powinny stać się jasnobrązowe). W tym czasie umyj kalafior, podziel na różyczki. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż jajka sadzone. Podawaj ziemniaki z kalafiorem i sadzonym jajkiem, posypane listkami świeżej kolendry lub natki. Doskonale smakują z maślanką. Nasza rada: Gdy pojawia się młode ziemniaki, ugotuj je i podaj zamiast pieczonych.