● szklanka makaronu świderki
● 1/2 kg małej brukselki
● sól
● 25 dag fasolki szparagowej
● 1/2 szklanki słonecznika
● szklanka gęstej śmietany
● łyżeczka mąki
● biały pieprz
● szklanka startego żółtego sera
● po 2 łyżeczki oregano suszonego i świeżego

Makaron ugotuj na półtwardo. Brukselki oczyść, ponacinaj na krzyż, obgotuj przez 5 min w osolonym wrzątku. Dorzuć fasolkę, gotuj jeszcze 10 min, odcedź. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika, połowę wymieszaj z makaronem i warzywami, resztę zmiel. Makaron przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy. Śmietanę wymieszaj z mąką, pieprzem, połową sera, łyżeczką soli i suszonego oregano, zmielonym słonecznikiem; polej makaron. Wierzch posyp resztą sera wymieszanego z oregano. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C. Posyp świeżym oregano. NASZA RADA: Aby zapiekanka nie miała zbyt mdłego smaku, makaron i warzywa możesz ugotować w bulionie z kostki.