Zielona kawa to zazwyczaj taka sama kawa jak czarna, różni się tylko procesem przygotowania ziaren. W czarnej kawie są one palone, a w zielonej nie. Najczęściej jest to gatunek Robusta. Zielona kawa ma udowodnione działanie odchudzające dzięki zawartości kwasu chlorogenowego.
W wielu krajach jest on wyizolowany z kawy i sprzedawany jako suplement diety odchudzającej. Picie zielonej kawy zmniejsza tempo wchłaniania glukozy z pożywienia, co sprawia, że mogą ją pić także cukrzycy. Oczywiście sama zielona kawa nie jest lekiem na odchudzanie, a może jedynie wspomóc ten proces. Trzeba pamiętać o zdrowej diecie ubogiej w cukry i tłuszcze zwierzęce.

Zielona kawa ma też szereg innych pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Wspomniany wcześniej kwas chlorogenowy to bardzo silny przeciwutleniacz walczący z wolnymi rodnikami. Ma on działanie opóźniające starzenie się organizmu oraz przeciwnowotworowe. Działanie antyoksydacyjne zielonej kawy jest silniejsze od zielonej herbaty oraz witaminy C! Picie zielonej herbaty wzmacnia też odporność, działa przeciwzapalnie oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i cukrzycy.

Zieloną kawę parzymy podobnie jak czarną. Staramy się parzyć ją gorącą, ale nie wrzącą wodą. Nie powinno się też przekraczać 2-3 filiżanek takiej kawy dziennie, bo zawiera ona kofeinę.