- 10 jajek ugotowanych na twardo
- plaster (150 g) gotowanej szynki lub innej szlachetnej wędliny
- 2 łyżki majonezu
- 2 kopiaste łyżki koperku (tylko drobne piórka)
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka delikatnej musztardy
- zielenina do przybrania
- ziarna czarnego pieprzu lub ziela angielskiego
- sól
- biały pieprz
Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, żółtka wyjąć, białka ułożyć na deseczce.
Szynkę bardzo drobno posiekać, połączyć z majonezem i ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowaną masą napełnić białka, wierzch lekko wyrównać, posypać posiekanym koperkiem.
Żółtka utrzeć ze śmietaną i musztardą, a gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do woreczka z końcówką lub szprycy cukierniczej i na każde jajko wycisnąć po porcji masy. W środek dekoracji włożyć po ziarenku pieprzu lub ziela angielskiego. Podawać na półmisku przybranym zieleniną.
Przepis pani Bożeny Dykiel