• 10 jajek ugotowanych na twardo
  • plaster (150 g) gotowanej szynki lub innej szlachetnej wędliny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 kopiaste łyżki koperku (tylko drobne piórka)
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka delikatnej musztardy
  • zielenina do przybrania
  • ziarna czarnego pieprzu lub ziela angielskiego
  • sól
  • biały pieprz

Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, żółtka wyjąć, białka ułożyć na deseczce.
Szynkę bardzo drobno posiekać, połączyć z majonezem i ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowaną masą napełnić białka, wierzch lekko wyrównać, posypać posiekanym koperkiem.
Żółtka utrzeć ze śmietaną i musztardą, a gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do woreczka z końcówką lub szprycy cukierniczej i na każde jajko wycisnąć po porcji masy. W środek dekoracji włożyć po ziarenku pieprzu lub ziela angielskiego. Podawać na półmisku przybranym zieleniną.

Przepis pani Bożeny Dykiel