Curry to nazwa przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej, jednak często jest to też sprzedawana gotowa mieszanka przypraw. W jej skaldzie znajdziemy kurkumę, imbir, pieprz, kolendrę, gorczyce, cynamon i chili. Dzięki takim składnikom curry ma charakterystyczny smak i świetnie pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw.

Podstawowy składnik czyli kurkuma hamuje rozwój komórek nowotworowych, ma tez działanie przeciwzapalne i chroni przed wirusami. Świetnie wpływa na wątrobę, wspomaga tez trawienie, zwłaszcza potraw tłustych. Zawartość pieprzu w curry łagodzi wzdęcia i zapobiega zaparciom. Dzięki papryczkom chilli przyspiesza nasz metabolizm, a zmniejsza się apetyt. Dodatkowo chilli zwiększa wchłanianie substancji odżywczych i oczyszcza drogi oddechowe. Kolejny zdrowy składnik curry to cynamon, który obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca oraz prawdopodobnie chroni przed chorobami Alzheimera.

Jeden z głównych składników curry czyli imbir ma również szereg pozytywnych właściwości. Podstawowe z nich to działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i odkażające. Poprawia krążenie i niweluje mdłości.
Taką mieszankę przypraw wymyślono już ponad cztery tysiące lat temu. Jest bardzo smaczna i do tego zdrowa! Niech curry zagości na stałe w twojej kuchni.