SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 25 dag wędzonego pstrąga 
  • paczka okrągłych krakersów 
  • 5 łyżek twarożku naturalnego
  • 2 łyżki ubitej śmietany kremówki 
  • kilka źdźbeł szczypiorku 
  • łyżka soku z pomarańczy 
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Z pstrąga usunąć ości, 20 dag pokroić na małe kawałki. Resztę ryby pokroić w cienkie paseczki i odłożyć do dekoracji. Źdźbła szczypiorku umyć, dobrze otrzepać z wody, pokroić na krótkie odcinki.
Rybę zmiksować w malakserze, skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wymieszać z twarożkiem i ubitą śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kremem posmarować krakersy, złożyć je po kilka w wieżyczki. Wierzch ozdobić paseczkami wędzonego pstrąga, źdźbłami szczypiorku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

NASZE RADY

Przekąskę przygotujmy na chwilę przed podaniem, ponieważ krakersy przełożone pastą dość szybko zmiękną i nie będą chrupiące. n Pstrąga możemy zastąpić wędzoną makrelą lub łososiem. Krem warto wzbogacić dodatkiem pokrojonej w małą kostkę czerwonej papryki, drobno posiekanej cebulki dymki lub startego na tarce kiszonego ogórka.