SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
  • cebula dymka
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • łyżeczka mielonego kminku lub gorczycy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz ziołowy

SOS:

  • główka czosnku
  • szklanka bulionu z warzyw
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kawałek sera typu rokpol (ok. 2 dag)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano i majeranku
  • sól, pieprz

Cebulkę oczyścić, pokroić w kostkę, przecisnąć przez praskę, wrzucić do piwa, dodać oliwę, sól, pieprz, kminek lub gorczycę i wymieszać.
Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w medaliony. Marynatą polać mięso, odstawić do lodówki na godzinę.
Medaliony osączyć z marynaty (płyn zachować). Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć na nim mięso. Przełożyć do rondla, podlać marynatą, przykryć i dusić 10 minut. Mięso wraz z sosem czosnkowym podawać z kopytkami, pyzami lub kaszą gryczaną.

Przygotowanie sosu: bulion zagotować, zdjąć z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Śmietanę rozetrzeć z serem, sokiem, ziołami, szczyptą pieprzu i soli. Sos lekko podgrzać i podawać.