SPOSÓB NA PUSZYSTĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
Zamiast z masłem wyrabiaj ciasto ze smalcem wieprzowym. Aby pięknie i szybko wyrosło, wstaw je (już w foremkach) do piekarnika nagrzanego do temperatury 40–50°C (ale nie wyższej!), podwoi wówczas objętość już po 10–15 min.

JAK GOTOWAĆ JAJKA, BY ŁATWO JE OBRAĆ
Ogrzej jajka po wyjęciu z lodówki, np. zalej na kilkanaście minut letnią wodą. Wsyp do niej czubatą łyżkę soli. Po ugotowaniu na twardo, odcedź i potrząśnij garnkiem, aby skorupki popękały. Zalej zimną wodą – po 2–3 min zdejmiesz je bez kłopotu.

LUKIER GŁADKI JAK LUSTRO
Dodaj do niego odrobinę proszku do pieczenia, a cukier puder wymieszaj z ciepłym płynem, wówczas dłużej zachowa płynną konsystencję i da się łatwo rozprowadzić. Dodatek łyżki masła zapobiegnie pękaniu podczas krojenia ciasta.

CO ZROBIĆ, BY SERNIK NIE OPADŁ?
Trzeba ułatwić odparowanie wody. W tym celu podczas pieczenia wbij w ciasto 1–2 rurki makaronu penne – spełnią funkcję „kominów”. Warto też do ucierania masy zamiast zwykłego cukru użyć cukru żelującego. I pamiętać, aby zawsze po upieczeniu zostawić ciasto na 10 min w zamkniętym piekarniku.

PRZEJRZYSTA GALARETA
Będzie wyglądać wyjątkowo pięknie, gdy ją sklarujesz. Gorący wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę, przypraw, dodaj sok z cytryny, ostudź. Wlej białko, postaw na małym ogniu i podgrzewaj, roztrzepując, do zagotowania. Zestaw z ognia. Gdy białko się wytrąci, przecedź galaretę przez sito.

Przepisy na potrawy wielkanocne znajdziesz tutaj: WIELKANOC na kobieta.pl