PORCJA: 689 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Przepis na 4 porcje

  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250 g serka mascarpone
  • kieliszek likieru pomarańczowego lub amaretto
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 150 g podłużnych biszkoptów

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka owoców odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki, posypać łyżką cukru i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Wymieszać z serkiem. Truskawki osączyć z soku, dodać do niego likier i śmietankę. Wymieszać. W mieszaninie maczać biszkopty. W szklanych miseczkach układać warstwami biszkopty, truskawki, krem. Wierzch deseru udekorować pokrojonymi na połówki odłożonymi truskawkami. Deser wstawić na 2 godziny do lodówki.