Porcja: 399 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Składniki na 8 porcji:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 3 jajka
- łyżka kremówki
Na farsz:
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Dodać jajka i kremówkę. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. 1/4 ciasta odciąć i wstawić do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić posmarowane masłem małe foremki. Piec 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rabarbar obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Włożyć do rondla i zasypać cukrem. Zamieszać, po czym dusić na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie rabarbar dokładnie osączyć. Napełnić nim foremki z podpieczonym ciastem. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem schłodzonym w zamrażarce. Wstawić ponownie do piekarnika na 25 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.