Składniki na 8 porcji
- 2 paczki biszkoptów języczków
- 3/4 kostki masła (15 dag)
- łyżka cukru
NADZIENIE:
- 5 łyżek masła
- 3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 80 ml likieru bananowego lub ajerkoniaku
- 3 banany
Biszkopty włożyć do torebki foliowej, pokruszyć wałkiem. Masło stopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i cukrem. Masą wyłożyć formę o śr. 20 cm, formując nieco wyższy brzeg. Wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie: czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wraz z masłem, połową likieru i śmietaną. Stopić w gorącej kąpieli wodnej, studzić około 1 godziny, mieszając co kwadrans. Masę czekoladową wylać na spód biszkoptowy, wyrównać, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Banany obrać, pokroić na plasterki, natychmiast skropić je likierem i poukładać dachówkowato na wierzchu ciasta.