PYSZNOŚCI NA ZAMÓWIENIE

www.incampagna.pl, www.chillibite.pl

Cytrusy z Sycylii prosto do domu w atrakcyjnej cenie? Owoce, miody i oliwę z oliwek zamawiam przez internet razem z innymi fanami organicznej żywności, zrzeszonymi w Grupie Solidarnych Zakupów ChilliBite (jest taniej). Trzeba pilnować kolejnych dostaw (niestety, są tylko raz w miesiącu), by potem móc cieszyć się smakiem prawdziwych Włoch. W dodatku mam gwarancję jakości produktów niedostępnych w zwykłych marketach. Anna Jurgaś

SOUL KITCHEN

ul. Noakowskiego 16, Warszawa, tel. 519 020 888, www.soulkitchen.pl

W zabytkowej kamienicy niedaleko Politechniki Warszawskiej, mieści się kulinarny raj. Andrzej Polan, prawdziwy wirtuoz kuchni, serwuje tam dania przygotowane tylko z produktów sezonowych (dlatego menu zmienia się co 6-8 tygodni). Każde danie mnie tam zaskakuje: pasztet z wątróbki gęsiej na kruchym cieście z wiśniówką i sałatką z truskawek czy zupa z karczocha i owsa. Uwielbiam to miejsce za eleganckie, minimalistyczne wnętrze, przeuroczego kelnera pana Marka i za to, że jest kompletnie bez zadęcia. Alicja Szewczyk

SMAKI PORTUGALII

Zobacz także:

namiot na BioBazarze, ul. Żelazna 51/53, Warszawa, soboty, 8:00-16:00

To stoisko odwiedzam regularnie, nie tylko by uzupełnić brakujące zapasy kawy Nicola, ale także posłuchać ciekawych i smacznych (!) historii. Trafiłem tam przypadkiem, spacerując po BioBazarze. Moją uwagę przykuł napis „Smaki Portugalii” i sympatyczna para sprzedawców: ona Polka, on Portugalczyk, która poczęstowała mnie przepysznymi sardynkami. Przemek Draus

KUCHAREK SZEŚĆ

ul. Dereniowa 6, Warszawa, www.kucharekszesc.pl

Kiedy mam już dosyć sushi i marzy mi się mielony z kopytkami i buraczkami, idę do barku Kucharek Sześć. Odkryła go moja mama, która sama fantastycznie gotuje i jest bardzo wymagająca, jeżeli chodzi o jakość jedzenia. Jeśli ona mówi, że gdzieś jest smacznie, to dla mnie najlepsza rekomendacja. Wszystkie dania można zamówić do domu, co ratowało mi życie, gdy leżałam zimą z grypą. Nie ma lepszego lekarstwa niż tradycyjny gorący rosół! Alicja Szewczyk

PAN ZIÓŁKO 

www.panziolko.pl

Pana Ziółko (czyli Piotra Rutkowskiego) śledzę na Facebooku, bo swoje ekowarzywa i owoce sprzedaje w różnych miejscach w Warszawie kilka razy w tygodniu. Razem z żoną Marylą hoduje je w swoim gospodarstwie w Maciejowicach. Ma zioła, o których istnieniu nawet nie słyszałam. Kalafiory, jakich nigdy nie widziałam, a „Lollo Rossa” i „Lolo Blondie” to kilka z fantazyjnych nazw nieskończonych odmian sałat. Alicja Szewczyk

JEM I JEM

www.jemijem.pl

Catering dietetyczny? Kojarzył mi się ze smutnym widokiem koleżanek jedzących ciągle te same niedosmakowane dania z pudełka. Z Jem i Jem to co innego. Jedzenie jest lekkie i pyszne (sałatka z mango na ostro – boska!). Menu możesz modyfikować (jeśli np. chorujesz, jesteś w ciąży lub karmisz). Hitem są dania, które poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów! Alicja Szewczyk