Porcja: 311 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 8 porcji

  • 1 kg Szynki pieczonej Sokołów Naturrino
  • 200 g brokułów
  • 6 listków żelatyny
  • po 1/4 łyżeczki soli, białego pieprzu, startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i suszonej bazylii
  • 3 łyżki rosołu wołowego
  • 1/4 l śmietany
  • kilka pomidorków koktajlowych

Mięso pokroić na 8 plastrów średniej grubości. Brokuły umyć, podzielić na różyczki; gotować na parze 8–10 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Brokuły zmiksować, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. Rosół podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do brokułów. Śmietanę ubić, dodać do brokułowego purée. Masę z brokułów wycisnąć dekoracyjnie na medaliony. każdą porcję udekorować połówkami pomidorków.