Kluczem do zdrowia jest odpowiednie odżywianie się. Przyjęło się mówić, że podjadanie to dietetyczny grzech, co nie jest do końca prawdą. Jadając pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu nie powinniśmy sobie pozwalać na dodatkowe przekąski. Jednak nie każdy planuje sobie menu na cały dzień z wyprzedzeniem. Większość z nas jada nieregularnie i często musi zmierzyć się z uczuciem głodu między posiłkami. Co wtedy jeść, żeby nie dostarczać sobie niepotrzebnych kalorii?

Przekąski nie muszą być niezdrowe

Na sklepowych półkach dominują niezdrowe produkty jak chipsy i słodycze, a na polskich ulicach na dobre zadomowiły się restauracje typu fast food. Przekąski najlepiej przygotować wcześniej w domu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że zjesz zdrowo nie przyjmując przy tym pustych kalorii.

“Jeżeli jedziecie do pracy, do szkoły lub na uczelnię i macie wybrać czy zjeść drożdżówkę, hamburgera czy hot doga to najlepiej zróbcie wcześniej kanapkę w domu” - mówi Kasia z Love&GreatShoes.

Zadbaj jednak, żeby przekąska była bogata w składniki odżywcze, cenne tłuszcze Omega 3 i Omega 6 oraz cenne dla skóry witaminy z grupy B znajdujące  się między innymi w kaszach i ciemnym pieczywie.

Zobacz także:

Szybkie przepisy

W internecie jest mnóstwo przepisów na zdrowe przekąski, dlatego vlogerki z kanału DermoTV wybrały kilka sowich ulubionych przepisów. W większości są to słodycze - muffiny i ciastka. Jak to możliwe, że nie tuczą? Zrobione w domu słodkości nie muszą być kaloryczne. Justyna z Love&GreatShoes poleca ciastka z bananów. Wystarczy je rozgnieść widelcem, dodać szczyptę cynamonu oraz płatki owsiane. Wszystko należy dokładnie wymieszać, a uformowane na blasze ciasteczka wstawić do piekarnika na około 15-20 min.

Więcej porad znajdziesz w nowym odcinku z udziałem Justyny i Kasi z Love&GreatShoes na kanale Dermo TV.

Odcinek można obejrzeć na stronie