● 2 jajka
● 10 dag mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia
● łyżka płatków owsianych
● 2 cukry waniliowe
● skórka otarta z cytryny
● łyżka cukru pudru
● szklanka kremówki
● olej

Truskawki umyj, osusz dokładnie. Śmietanę roztrzep z żółtkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj masę śmietanową, płatki owsiane, 1 cukier waniliowy i otartą skórkę z 1 cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Połącz z ciastem. W głębokim rondlu dobrze rozgrzej olej. Truskawki maczaj w cieście smaż na złoto w głębokim oleju. Osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kremówkę ubij z drugim cukrem waniliowym na sztywno. Podawaj do owoców.