PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
- bakłażan
- szalotka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1–2 łyżki zielonej pasty curry
- łyżeczka kurkumy
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka cukru
- 200 g filetów z białej ryby (dorsz, sola)
- 100 g krewetek
- 100 g ugotowanej zielonej fasolki
- sok wyciśnięty z limonki
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Bakłażan pokroić na drobne kawałki. Szalotkę i imbir obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić bakłażan i razem smażyć chwile. W trakcie smażenia dodać pastę curry i kurkumę, a na końcu wlać mleko kokosowe oraz sos rybny i wsypać cukier do smaku. Gotować przez 10–15 minut. Rybę opłukać, pokroić na porcje. Razem z krewetkami i fasolką dodać do sosu. Gotować około 5 minut. Dodać sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Wrzucić listki bazylii. Podawać z ugotowanym ryżem.