PORCJA: 396 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 4 PORCJE

  • bakłażan
  • szalotka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1–2 łyżki zielonej pasty curry
  • łyżeczka kurkumy
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka cukru
  • 200 g filetów z białej ryby (dorsz, sola)
  • 100 g krewetek
  • 100 g ugotowanej zielonej fasolki
  • sok wyciśnięty z limonki
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Bakłażan pokroić na drobne kawałki. Szalotkę i imbir obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić bakłażan i razem smażyć chwile. W trakcie smażenia dodać pastę curry i kurkumę, a na końcu wlać mleko kokosowe oraz sos rybny i wsypać cukier do smaku. Gotować przez 10–15 minut. Rybę opłukać, pokroić na porcje. Razem z krewetkami i fasolką dodać do sosu. Gotować około 5 minut. Dodać sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Wrzucić listki bazylii. Podawać z ugotowanym ryżem.