● 30 dag mąki
● 20 dag masła
● 10 dag cukru
● żółtko
● łyżka śmietany
● 1 kg gruszek
● 3 jajka
● 10 dag miodu
● 20 dag mielonych migdałów
● cukier puder

Zagnieść mąkę z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną, wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić natłuszczoną tortownicę, tworząc brzeg.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć z nich gniazda nasienne.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z miodem, dodać migdały i wymieszać z pianą z białek. Wyłożyć na spód. Rozłożyć gruszki, przekrojoną częścią do dołu, lekko docisnąć.
■ Piec godzinę w temp. 180°C. Wyjąć, ostudzić, delikatnie oddzielić od brzegu tortownicy. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Gruszki do tego ciasta powinny być bardzo słodkie. Jeśli nie udało ci się takich kupić, włóż połówki owoców do gorącego syropu z cukru i wody. Obgotuj 5 minut, ostudź i osącz.