SKŁADNIKI:
● 2/3 szklanki mąki pszennej
● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
● 25 dag homogenizowanego serka
● 2 jajka
● 50 dag śliwek
● 5 łyżek soku z pomarańczy
● łyżka skórki z cytryny
● cynamon
● 2 łyżki cukru
● cukier puder
● płatki migdałowe

Oba rodzaje mąki połącz, dodaj serek i żółtka, a następnie ubitą pianę z białek. Śliwki umyj, osusz, przekrój i wydryluj, włóż do rondelka. Wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę z cytryny, oprósz cynamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Duś wszystko ok. 5–7 min na małym ogniu. Część śliwek odłóż, resztę zmiksuj. Z masy serowej usmaż na oleju złociste racuszki, odsącz z tłuszczu . Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów. Podawaj z musem i sliwkami.
NASZA RADA: Do ciasta na racuchy dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, będą pulchniejsze. Możesz także wmieszać do ciasta starte na tarce jabłko lub gruszkę i dodać szczyptę cynamonu.