SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 1 i 1/2 kg schabu środkowego
  • 4 długie parówki
  • 4 plastry żółtego sera
  • po 1/2 strąka żółtej i czerwonej papryki
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim ostrym nożem wyciąć w schabie głęboką kieszeń. Mięso natrzeć czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Parówki obrać z plastikowych osłonek, zawinąć je ciasno w plastry żółtego sera. Obie papryki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w cienkie paski. Parówki i paprykę wsunąć w kieszeń schabu. Mięso spiąć lub zasznurować, posypać majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową, piec około 1 godz. w temperaturze 200 st. C, podlewając co jakiś czas wodą.