SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 60 dag filetów z sandacza
  • 1/2 kg pigwy
  • pęczek dymki
  • papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka margaryny
  • mały kawałek imbiru
  • sól, pieprz

Pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w ósemki. Imbir obrać, pokroić w plasterki.
Dymki oczyścić, pokroić na cienkie krążki. Z papryczki chili usunąć pestki, pokroić ją w paseczki.
Masło rozgrzać na patelni, włożyć pigwę i dymkę, podsmażyć. Dodać pokrojony imbir i chili, oprószyć solą i cukrem. Wlać wino i dusić 8 minut.
Filety opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Olej i margarynę rozgrzać na patelni, obsmażyć sandacza po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z podsmażoną pigwą i warzywami.