Porcja: 439 kcal
Przygotowanie: 35 minut

Na 4 porcje:
4 filety sandacza
1 kg świeżego szpinaku
5 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
2 pory (białe części)
2 łyżki masła
50 ml białego wina
150 ml śmietany kremówki
2 cytryny
sól
biały pieprz

Filety sandacza opłukać, posolić. Wstawić na 30 minut do lodówki. Szpinak opłukać, osączyć. Podsmażyć go na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Doprawić przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i białym pieprzem. Pory pokroić w krążki. Podsmażyć na łyżce masła. Podlać winem i śmietaną. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i zmiksować. Filety usmażyć na pozostałym maśle wymieszanym z resztą oliwy. Na talerzu ułożyć po porcji szpinaku. Na nim umieścić rybę. Skropić kremem z porów.

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl