Składniki na 4 porcje

  • 1/2 melona galia (ok. 30 dag)
  • 4 wędzone filety z pstrąga (ok. 1/2 kg)
  • mała papaja
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki twarożku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz 

Melon obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować. Dodać twarożek i chrzan, wlać wino i sok z cytryny, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrąga oczyścić ze skóry i ości, pokroić na kawałki. Papaję obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Dymki obrać, pokroić w piórka, szczypior drobno pokroić. Rybę, papaję, dymki i szczypior włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać, odstawić na 10 minut.