Porcja: 277 kcal

Przygotowanie: 20 minut

Na 4 porcje

  • 100 g boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki igieł świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki wina deserowego
  • 100 g sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • pieprz

Plasterki boczku rozłożyć na blasze i piec 8 minut w 180°c. Przełożyć na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki umyć, pociąć wzdłuż na 4 części, usunąć gniazda nasienne i przeciąć jeszcze na połówki. Masło roztopić, włożyć gruszki. Skropić miodem, dodać rozmaryn. Smażyć przez minutę, aż sos zgęstnieje i stanie się kleisty. Wlać wino i podgrzewać dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszając.

Liście sałaty wrzucić na półmisek i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem. ser rozdrobnić, dodać do sałaty, rozłożyć kawałki gruszek i chipsy z lekko pokruszonego boczku. Skropić miodowo-rozmarynowym sosem.