● 1,5 kg cielęciny na pieczeń
● sól
● pieprz
● 10 dag suszonych śliwek
● 10 dag rodzynek
● 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
● 2 łyżki masła

Cielęcinę opłucz, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, natrzyj solą i pieprzem. Zawiń w folię, pozostaw na noc w chłodnym miejscu. Śliwki i rodzynki sparz, osącz na sicie. Ostrym nożem przekrój mięso tak, aby powstał duży, płaski płat. Na jego środku ułóż osączone śliwki, rodzynki i orzeszki. Zwiń mięso w roladę, dokładnie obwiąż nicią. Obsmaż mięso na maśle ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do formy, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 1700C. Często podlewaj sosem spod pieczeni. Podawaj w plastrach.