PORCJA: 240 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut

NA 4 PORCJE
● 4 wypatroszone pstrągi
● sok z 1/2 cytryny
● łyżka sosu sojowego
● 3 łyżki oleju
● 6 pieczarek
● jabłko
●1/2 selera korzeniowego
● chrzan wasabi
●1/2 pęczka szczypiorku
● natka
● sól
● pieprz

Rybę dokładnie opłukać. Natrzeć połową soku z cytryny wymieszanego z sosem sojowym i 2 łyżkami oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki opłukać, ewentualnie obrać, drobno poszatkować. Zrumienić na łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Jabłko i seler obrać. Po wykrojeniu gniazda nasiennego zetrzeć jabłko i seler na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Wymieszać z pieczarkami. Farszem napełnić rybę. Spiąć ją wykałaczkami i ułożyć na grillu. Piec z obu stron po 15 minut. Podawać z chrzanem wasabi , posypaną posiekanymi drobno szczypiorkiem i natką.