● 30 dag spaghetti
● sól
● łyżka mąki
● łyżka masła
● szklanka mleka
● gałka muszkatołowa
● mały koncentrat pomidorowy
● 4 łyżki oleju
● oregano
● 25 dag kiełbasy szynkowej
● 15 dag startego żółtego, ostrego sera

[adsense]

Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Powoli wlewaj letnie mleko, stale mieszając. Kiedy zgęstnieje, pogotuj jeszcze minutę, ciągle mieszając, przypraw do smaku solą i gałką, wymieszaj z makaronem. Wyłóż do natłuszczonej tortownicy, wygładź wierzch. Posmaruj koncentratem pomidorowym, skrop połową oleju, oprósz oregano. Ułóż pokrojoną i podsmażoną kiełbasę szynkową, posyp startym serem, skrop resztą oleju. Zapiekaj 20 min w temp. 200°C.