Porcja: 215 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 150 g sera mozzarella
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 300 g miąższu dyni
  • garść roszponki
  • mała cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić go na kawałki. Następnie posolić i odstawić na 20 minut, po czym opłukać i odcisnąć. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i przecięte na pół pomidorki. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Farszem napełnić wydrążone bakłażany. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 30 minut w 180°C (pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliły). Posypać natką. Miąższ dyni pokroić w kostkę, skropić 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180°C (aż się zrumieni). Roszponkę umyć i osuszyć. Cebulę posiekać, dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, miód i resztę oliwy. Wymieszać. Połączyć z dynią i roszponką. Podawać z bakłażanami.